York Theatre Royal

The redevelopment of York Theatre Royal has dramatically transformed the building’s public spaces. The Victorian colonnade has been enclosed and glazed to give an animated face to the street, opening out previously unused spaces to enhance visitors’ welcome, doubling the size of the public areas and improving the flow of audience and visitors.

The main auditorium has been refurbished with the addition of a new flat stage and fixed rake stalls with new seating throughout to provide better sightlines to improve the working environment for staff and performers alike as well as enhancing the audience experience.

The work has exposed elements of the original Medieval and Georgian fabric of the building. York Theatre Royal has occupied the site since 1744 and has since under gone several alterations over the years, including the construction of a new foyer, a vaulted concrete pavilion built alongside the original building, by Patrick Gwynne in 1967. The extension has been carefully refurbished to de-clutter and reinstate the original design intent, improving floor coverings, furniture and lighting to give this significant listed building back its design coherence.