Cowley Manor

Our intention was to reinterpret the Grade II listed house and II* gardens to create a timeless hotel.

To reveal the potential of the hotel we used archive material and historic descriptions of rooms and were able to restore many of the features as found. What could not be restored was respectfully represented through our findings, retold in a modern style. We worked with existing motifs, using them as starting points to create new elements and contemporary interventions and this weaving of past and present helped to inspire a new visual language.

The exploded chandelier, at the hotel entrance, embodies our approach to the project. Here we took apart the expected form and created a striking cloud of crystal shards lit from below by a fibre optic grid. Movement across the floor animates the crystals, the interaction creating a new and unexpected sensory experience.