Basing Farm

Set within an Area of Outstanding Natural Beauty, the conversion of this redundant industrial chicken shed to a family house provides a sustainable and environmentally sensitive model that could be applied to many others.

The planning requirements were that it could not be considered new build and as such re-using the existing structure, the new home appeared from within as if emerging with its new cedar cladding as if from a chrysalis.

The living spaces are organised along the South side of the building with the private bedroom spaces to the North.  The main living room space benefits form a fully opening corner, with two large sliding glazed doors disappearing to allow direct access to the surrounding landscape. The entrance to the house is marked by drawing the exterior into a structurally glazed slot carved into the depth of the plan allowing complete visibility through the house.